Paniekaanval en black-out

Een paniekaanval en black-out komen vaak voor in onze drukke en prestatiegerichte samenleving. Dit komt ook omdat dergelijke psychologische ziekten zoals burn-outs en depressies steeds vaker voorkomen. We gaan je hier vertellen wat een paniekaanval en black-out inhouden en hoe je deze kan voorkomen.

Wat is het verschil tussen een paniekaanval en black-out?

Een black-out is een tijdelijke storing in de hersenen. Het wordt ook wel een geheugenblokkade genoemd. De toegang tot informatie in je langetermijngeheugen wordt tijdelijk afgesloten. Hierdoor lukt het niet om informatie terug te halen, hoe hard je ook zoekt. Black-outs komen vaak voor bij mensen die last hebben van faalangst. Als je een eenmaal een black-out gehad hebt, wordt dit goed opgeslagen in je hersenen. Wanneer dezelfde situatie wordt ervaren roept deze al snel dezelfde hevige reactie op. Als je ooit al eens een black-out hebt gehad is de kans groot dat je bij het ervaren van eenzelfde situatie weer een black-out krijgt. Je hoopt immers zo erg dat je niet weer een black-out krijgt. De angst voor die situatie is eigenlijk veranderd in angst voor de angst om weer een black-out te krijgen.

Tijdens een paniekaanval verlies je de controle over je angst, dit geldt voor meerdere angsten. Het is belangrijk om de controle over de angst te vinden, waardoor je de angst kunt beheersen. Heb je al eens een paniekaanval gehad? Dan kan je in een vicieuze cirkel terecht komen en ontstaat er angst om dezelfde situatie weer mee te maken. De lichamelijke symptomen waarmee angst gepaard gaat (bijvoorbeeld hartkloppingen, misselijkheid, of een versnelde ademhaling) worden tijdens een paniekaanval vaak verkeerd geïnterpreteerd. Bijvoorbeeld hartkloppingen als een voorbode van een hartinfarct. Door deze verkeerde invulling die je er in gedachten aan geeft, neemt de angst nog verder toe. Zo wordt de paniekaanval al snel als veel heftiger ervaren als deze is.

Hoe voorkom je een black-out?

Je kan een black-out voorkomen door een paar praktische tips toe te passen:

 • Roep positieve gedachten rondom je prestatie op;
 • Laat jou omgeving jou helpen met je angst om een black-out te krijgen en vraag ze positief te reageren;
 • Start met vragen die je weet zodat je zelfverzekerd begint (wanneer je een examen maakt bijvoorbeeld);
 • Ga een sporten of bewegen in de week wanneer je een moeilijke en stressvolle situatie hebt, dit vermindert je stress aanzienlijk!;
 • Ga met je ouders of een leerkracht zitten hoe je het best effectief je tijd kan indelen en je kan voorbereiden;
 • Haal eerst enkele keren diep adem en verleg je focus ergens anders op.

Hoe voorkom je een paniekaanval?

Je kan een paniekaanval voorkomen door een paar praktische tips toe te passen:

 • Angst wordt altijd minder, knoop dit goed in je achterhoofd;
 • Leid jezelf af wanneer je een paniekaanval voelt opkomen;
 • Doe ademhalingsoefeningen, dit maakt je rustiger en helpt je ontspannen en controle te krijgen;
 • Praat erover met je omgeving en houd een dagboek bij, wat voel je en hoe reageer je? Hierdoor relativeer je op bepaalde situaties;
 • Zorg dat je fit en uitgerust bent, en genoeg lichamelijke beweging hebt. Dit vermindert je stress aanzienlijk!;
 • Wees voorbereid en ga de confrontatie aan, bedankt wat er kan gebeuren en hoe je hiermee om kunt gaan;
 • Wanneer bovenstaande tips niet werken en je vaker last hebt van paniekaanvallen kun je het best hulp zoeken of naar een huisarts gaan.

Paniekaanval en black-out