Prestatiedruk en faalangst

Prestatiedruk

”Het aantal studenten met psychische problemen groeit. Dat blijkt uit een rondgang van de Volkskrant langs studentenhuisartsen aan Nederlandse universiteiten”. Momenteel hebben maarliefst 29% van de studenten concentratieproblemen en 24% heeft faalangst. Dit is een zorgwekkend groot aantal! Deze problemen gaan vaak gepaard met vermoeidheidsklachten, angstaanvallen en verslavingen. Tevens heeft het leenstelsel ook voor problemen gezorgd voor studenten, de basisbeurs is afgeschaft en de schulden worden alleen maar hoger. Dit heeft een negatief effect! De prestatiedruk moet snel omlaag want anders wordt het studenten fataal.

Prestatiedruk en faalangst

De angst om te falen is torenhoog onder studenten volgens het onderzoek van het UvA. Als student moet je je studiepunten optijd halen, je gehele studie financieren omdat er geen basisbeurs meer is en proberen een leuk en sociaal leven te lijden. Dit is niet goed te combineren en dit zorgt voor veel stress en prestatiedruk op studenten. Hierdoor zijn studenten bang om te falen! Social media heeft ook een negatief effect op de studenten, omdat het leven op social media altijd zo makkelijk lijkt en gelukkig lijkt, terwijl jij dat niet bent. Tevens zijn studenten aangekomen in een kwetsbare levensfase waarbij ze zichzelf nog leren kennen en op eigen benen leren staan. Wanneer je last hebt van faalangst en hier van af wil, lees hier enkele oplossingen en tips tegen faalangst.

Perfectionisme

Perfectionisme is een van de grootste drijfveren van prestatiedruk en faalangst. Tevens is het verband tussen perfectionisme en diverse stoornissen/ziekten zoals dwangstoornissen, angstaanvallen, burn-out en depressies groter. Het perfect zijn in dingen en geen fouten mogen maken wordt er vaak al (onbewust) bij de opvoeding met de paplepel ingegoten. Dit kan het gedrag van het kind hebben beïnvloed waardoor ze nu extreem perfectionistisch zijn. Het tegengaan van perfectionisme is niet gemakkelijk, dit omdat deze mensen gewend zijn zichzelf tot het uiterste te dwingen en geen genoegen te nemen met lage cijfers of andere dingen.