Soorten faalangst

Er bestaan verschillende soorten faalangst. Je kan faalangst verdelen op cognitief, sociaal en motorisch niveau.

Cognitief niveau:

Bij faalangst op cognitief niveau ben je vooral bang om te falen op school. Goed presteren op je studie is namelijk erg belangrijk voor je, daarom ben je bang om te falen voor een toets, presentatie of een project. Je bent bang om te weinig kennis te hebben om bijvoorbeeld je toets te halen. Het gaat ook om het toepassen van je kennis, je denkt iets niet te kunnen omdat je bang bent om te falen. Thuis kan het zijn dat het prima gaat, maar wanneer het op school is of een andere locatie klap je dicht. Bij cognitieve faalangst ben je bang om negatief beoordeeld te worden of gezien te worden door je omgeving.

Sociaal niveau:

Je bent bang om nieuwe contacten te maken of zelfs in contact te komen met andere mensen. Je maakt je erg druk over wat andere van je vinden als persoon en bent bang om niet aardig gevonden te worden. Een laag zelfbeeld en zelfvertrouwen zorgen ervoor dat je bang wordt voor de mening van anderen en afgewezen te worden. Het toespreken van een groep, ontmoeten van onbekenden en zelfs een normaal gesprek kan al erg moeilijk zijn voor jou.

Motorisch niveau: 

Als je motorische faalangst hebt dan ben je bang om slecht te presteren in bijvoorbeeld sport. Je bent bang dat je slecht bent in bepaalde bewegingen en sporten en bent bang dat je negatief beoordeeld worden door anderen. Tevens kan het zijn dat de angst je proces negatief beïnvloed waardoor je lichaam niet doet wat je wilt. De spanning tijdens dergelijke momenten is zo hoog dat de spieren samentrekken en het lichaam letterlijk stijf staat van de angst om te falen

Faalangst bij kinderen en volwassenen

De meest voorkomende soorten faalangst komen voor bij kinderen. Dit komt omdat kinderen meer afhankelijk zijn van hun omgeving en zichzelf nog moeten ontwikkelen. Maar er zijn ook volwassenen die nogsteeds problemen ondervinden die te maken hebben met faalangst. Zij zijn bang om slecht te presteren op bijvoorbeeld werk., maken moeilijk contacten en schamen zich voor motorische vaardigheden. Er zijn verschillende oplossingen en trucjes waardoor je je faalangst kunt verminderen, bekijk ze hier. 

Soorten faalangst